Σάββατο 24 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τιμούν χουντικό δήμαρχο!

Εντονες αντιδράσεις από την κατάπτυστη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους μαζικούς φορείς και τον απλό κόσμο της Σύρου η προκλητική και κατάπτυστη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης να τιμήσει τον χουντικό δήμαρχο της πόλης Σταύρο Βαφία, ο οποίος πέθανε πρόσφατα. Ηδη αναρτήθηκε στο Δημαρχείο η φωτογραφία του, ενώ αποφασίστηκε και να δοθεί το όνομά του σε ένα δρόμο της Ερμούπολης. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ομόφωνα, από τις δύο παρατάξεις που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία, και την προσκείμενη στη ΝΔ μειοψηφία. Μάλιστα, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο οποίος συμφώνησε με την απόφαση είναι και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Α. Ζαφειράκης.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη για τους αγώνες του λαού απόφαση, που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας, αλλά και επίθεση στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και της αιρετότητας των οργάνων της. Παρά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν στην κοινωνία του νησιού, αλλά και την επισήμανση ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη, όχι μόνο στη συνείδηση του κόσμου, αλλά και με βάση απόφαση της μεταπολίτευσης να αφαιρεθούν φωτογραφίες όσων δημάρχων, αιρετών ή μη, συνεργάστηκαν με τη χούντα - ο δήμαρχος Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας ανάρτησε τελικά τη φωτογραφία! Μάλιστα, εμμένει στη νομιμότητα της απόφασης, την οποία «επιβεβαίωσε» σε συνομιλίες του με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ισχυρίζεται. Σημειωτέον ότι ο Γ. Δεκαβάλλας έχει διατελέσει και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε με ανακοίνωσή του που φέρει τον τίτλο «Η διακήρυξη της Γυάρου» εξέφρασε το Παράρτημα Σύρου της ΠΕΑΕΑ. Οι αγωνιστές της Αντίστασης δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκαθηλώσουν τη φωτογραφία του χουντικού δημάρχου και καταγγέλλουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για την αποκατάσταση του χουντικού δημάρχου. «Οταν πολλοί από μας βρίσκονταν κρατούμενοι στο θανατονήσι των Γιούρων και στα άλλα στρατόπεδα της χώρας, ο εν λόγω δήμαρχος παρέμεινε στη θέση του μιας και ήταν κι αυτός ένας απ' αυτούς. Τα ατράνταχτα ντοκουμέντα για τη διαδρομή του από την 4η Αυγούστου, την κατοχή και μετά την απελευθέρωση, περίοδο, το μαρτυρούν».
Ηδη στην Ερμούπολη κυκλοφορεί κείμενο υπογραφών κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται: «Θεωρούμε ότι η πρωτοφανής για δημοκρατικά εκλεγμένους άρχοντες απόφαση, προσβάλλει τα δημοτικά αισθήματα των Ερμουπολιτών και προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της χούντας».
Τη μεταμέλειά του για τη θετική του ψήφο εξέφρασε με δήλωσή του ο ανήκων στην πλειοψηφία δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ Μηνάς Αλιφραγκής.
Ο Στ. Βαφίας διατέλεσε δήμαρχος Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της χούντας (1967 - 1972).

(εφ.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,27/9/03)

Δεν υπάρχουν σχόλια: