Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Όχι στην απόδοση τιμών στο χουντικό δήμαρχο Σταύρο Βαφία


Να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης

«Υποδεχόμεθα έναν εκ των πρωτεργατών της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, ο οποίος κατέστη θρύλος μεταξύ του λαού διά την καταπλήσσουσαν δραστηριότητά του, διά την αδιάλειπτον μέριμνάν του υπέρ του Ελληνικού Λαού, διά την αγωνίαν του να φθάση το ταχύτερον, μετά των λοιπών μελών της Επαναστατικής Κυβερνήσεως, εις τον αντικειμενικόν σκοπόν της Επαναστάσεως, εις την δημιουργίαν δηλαδή της Νέας Ελλάδος, την οποίαν ωραματίσθητε Σεις οι γενναίοι της 21ης Απριλίου 1967. Σας παρέχομεν την διαβεβαίωσιν ότι, εμπνεόμενοι από τον πατριωτισμόν Σας, ακολουθούντες το παράδειγμά Σας, συμμεριζόμενοι τον ενθουσιασμόν Σας, θα"καλπάσωμεν μαζί Σας" προς την ευημερίαν, όπως μας το εζητήσατε, Κύριε Αντιπρόεδρε».

(Προσφώνηση του χουντικού δημάρχου Στ.Βαφία κατά την τελετή επίδοσης του χρυσού μεταλλίου της Ερμούπολης στο Στ.Παττακό ,εφημ.«Θάρρος» 11.11.68).

Στις 12/5/08 το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμούπολης αποφάσισε την εκ νέου ανάρτηση (στον προθάλαμο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου) του πορτρέτου του Σταύρου Βαφία, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της χούντας (1967-1972).

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι

Κρίνουμε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι προφανώς παράνομη, γιατί αναιρεί αποφάσεις των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης, οι οποίες αφορούσαν στην αποχουντοποίηση του κρατικού μηχανισμού (σχετικές αποφάσεις των τότε υπουργών Εσωτερικών κ.κ. Χρ. Στράτου και Κ. Στεφανόπουλου «περί αφαιρέσεως των φωτογραφιών όσων δημάρχων συνεργάστηκαν με τη χούντα-αιρετών και μη» ),ενώ πρόσφατα το ΣτΕ ακύρωσε παλαιότερη (2003) ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., που αφορούσε σε απόδοση τιμών στο πρόσωπο του χουντικού δημάρχου.

Θεωρούμε ότι η πρωτοφανής για δημοκρατικά εκλεγμένους άρχοντες, απόφαση προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα των Ερμουπολιτών και προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της χούντας.


Απαιτούμε από το δημοτικό συμβούλιο Ερμούπολης την άμεση ανάκληση–της - διόλου τιμητικής για την πόλη - απόφασής του .


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: