Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Yπερβάλλων ζήλος


Πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα αυθαίρετης συμπεριφοράς αστυνομικών οργάνων σε βάρος ανύποπτων πολιτών στο πλαίσιο ελέγχων ρουτίνας ,που διενεργούν σε τακτική βάση στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Σύρο, όπου εδρεύει και η αστυνομική διεύθυνση.
Οι εν λόγω έλεγχοι , που διενεργούνται από αστυνομικούς με πολιτική περιβολή -ιδίως τις βραδινές ώρες- σε διερχόμενα Ι.Χ και πολίτες στο πλαίσιο της υποτιθέμενης πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, έχουν ξεπεράσει τα όρια των όσων προβλέπει ο νόμος και εγγίζουν πλέον τα όρια της αυθαιρεσίας και του υπερβάλλοντος ζήλου, σύμφωνα με καταγγελίες ντόπιων και ξένων πολιτών .
Η αστυνομική διεύθυνση επισήμως αναγνωρίζει το πρόβλημα, ωστόσο επισημαίνει ότι οι καταγγελίες των πολιτών είναι ‘υπερβολικές’ , συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για τους νέους ελέγχους.
Προφανώς πρόκειται για ανεπαρκείς δικαιολογίες, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που δικαίως έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες εξαιτίας της αναμφισβήτητης καταπάτησης θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της επίδειξης υπηρεσιακού έργου.
Τα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας τα χωρίζει μία λεπτή γραμμή, την οποία συχνά καταπατούν οι υποτιθέμενοι φύλακες της νομιμότητας. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα όπου αστυνομικά όργανα στη χώρα μας προβαίνουν σε αντικανονικούς ελέγχους, προσαγωγές και συλλήψεις δίχως να λογοδοτούν στην ουσία σε κανέναν. Οι όποιες καταγγελίες σπάνια καταλήγουν σε διενέργεια Ε.Δ.Ε ,αλλά ακόμα κι αν καταλήξουν , οι καταγγελόμενοι αθωώνονται ,επιστρέφοντας δριμύτεροι στο υπηρεσιακό τους έργο.
Τα πρόσφατα κρούσματα αυθαίρετων αστυνομικών ελέγχων έφεραν στη μνήμη μας παλιότερες εποχές, όπου η αστυνομία αποτελούσε κράτος εν κράτει στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας καταστολής και τρομοκράτησης των πολιτών.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον ανάλογα φαινόμενα καθώς το ευρωφακέλωμα και ο ‘αντιτρομοκρατικός’ αγώνας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο η εγρήγορση των πολιτών , η δημοσιοποίηση ανάλογων αυθαιρεσιών και η καταγγελία των όποιων αυθαιρετούντων αστυνομικών κρίνονται αναγκαίες για να μην επαναληφθούν παρόμοια κρούσματα .Και επιτέλους ,αν όχι εμείς ποιος θα μας προστατέψει από τους ‘φύλακες’ ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: