Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Tρομο-υστερία


Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο , οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των ‘25’ και η Κομισιόν αποφάσισαν ομοφώνως την επιβολή ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης με το επιχείρημα ότι μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτραπούν νέα χτυπήματα στην Ευρώπη.
Η τρομο-υστερία δείχνει να καταλαμβάνει ολόκληρη την Ευρώπη και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στη Μ.Βρετανία , η πλειονότητα των πολιτών αποδέχεται τον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών της δικαιωμάτων στο όνομα της αποτροπής ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον.
Μέτρα όπως το φακέλωμα των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στην Ε.Ε, η διεύρυνση της συνεργασίας επί θεμάτων ασφαλείας μεταξύ των κρατών –μελών, η ενσωμάτωση βιομετρικών στοιχείων στα ταξιδιωτικά έγγραφα, κ.α υιοθετήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ,οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν ολοκληρώσει τη θέσμιση των αντιτρομοκρατικών μέτρων μέχρι το τέλος του 2005.
Με την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων , τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το ήδη δρακόντειο αντιτρομοκρατικό νομικό οπλοστάσιο, τίθενται εν αμφιβόλω οι εγγυήσεις για τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Εκτός των άλλων , είναι βέβαιο ότι, μέσω της δημιουργίας ενός κλίματος ασφυκτικής παρακολούθησης, θα οικοδομηθεί ένα κράτος ασφαλείας , όπου εκ των πραγμάτων οι ελευθερίες των πολιτών ,για τις οποίες τόσο καυχάται η Δύση, θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα.
Εξάλλου, έχει αποδειχτεί στην πράξη πόσο μάταιο φαντάζει να περιμένουν οι δυτικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την υπερεθνική τρομοκρατία μόνο με αστυνομικού τύπου μέτρα.. Όπως σημειώνουν και οι ΤΙΜΕS , οι βόμβες δεν δικαιολογούν νέα ανελεύθερα μέτρα από την πλευρά των κυβερνήσεων.
Όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο σημείωμα, η αντιμετώπιση της υπερεθνικής τρομοκρατίας είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα .Όσο το παλαιστινιακό παραμένει άλυτο και τα στρατεύματα της Δύσης παραμένουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ η στρατολόγηση καμικάζι θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ο κύκλος της αδιέξοδης βίας θα συνεχίζεται επ’αόριστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: