Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

O θάνατος του εμποράκου



Εν μέσω θέρους η κυβέρνηση προχώρησε στην επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με το σκεπτικό ότι ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν ήδη από ετών στην Ευρώπη, ότι θα αυξηθεί ο- πτωτικός το τελευταίο χρονικό διάστημα- τζίρος , θα εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής, θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, θα υπάρξει μείωση των τιμών , θα εξυπηρετηθεί ο τουρισμός και γενικότερα θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.
Ο αντίλογος στα επιχειρήματα της κυβέρνησης εστιάζεται τόσο στη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και στην ουσία των νέων μέτρων. Δεδομένων των θέσεων τόσο των μικρομεσαίων όσο και των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα, ο διάλογος, που υποτίθεται ότι δρομολόγησε η κυβέρνηση, ήταν μάλλον προσχηματικός παρά ουσιαστικός και δίχως προαπαιτούμενα όπως θα απαιτούσε το εύρος αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργού Απασχόλησης.
Όσον αφορά στην ουσία, αναμένεται- όπως έχει δείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία-να μειωθεί ο τζίρος των μικρών καταστημάτων προς όφελος των υπερκαταστημάτων ,τα οποία είναι σε θέση να προσλάβουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ,σε αντίθεση με τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Στο πλαίσιο του ήδη σκληρού ανταγωνισμού, είναι μάλλον αναπόφευκτη η συρρίκνωση της ήδη βαλλόμενης πανταχόθεν μικρομεσαίας επιχείρησης ,αν όχι η απομάκρυνσή της από την ελεύθερη αγορά όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα πολυεθνικά καταστήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν το άγχος του λουκέτου.
Η οικονομική ύφεση, που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια , έχει οδηγήσει σε κάμψη την κατανάλωση, η οποία δεν αναμένεται να ανακάμψει λόγω του διευρυμένου ωραρίου, μιας και μισθοί και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες εδώ και καιρό. Όσο για τους εργαζόμενους, αναμένεται να ενταθούν φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας στο όνομα της διατήρησης σαφώς κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας ή η απώλεια άλλων εξαιτίας του κλεισίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων ,που δεν θα αντέξουν να λειτουργούν στο πλαίσιο του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Κάποιοι αναλυτές έκαναν λόγο για το ‘θάνατο του εμποράκου’ εν όψει της λειτουργίας του ελεύθερου ωραρίου. Ίσως ο χαρακτηρισμός να ακούγεται λίγο υπερβολικός, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από τους φορείς των μικρομεσαίων, των καταναλωτών, αλλά και των εργαζομένων δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια: